game won't start (2)

Armored Brigade Tech Support Forum. Please post any issues found here.
jt2074
Posts: 3
Joined: Sat Apr 20, 2019 10:45 pm

game won't start (2)

Post by jt2074 »

I have the same symptoms as Bill. The game won't run even if I press the play button.
Likewise, when I press the setting button, it doesn't respond. I deleted the game and reinstalled it,
but the problem is still there. My computer's CPU is m3-7y30, Graphic Card is intel HID615.
I hope you can solve the problem as soon as possible.
User avatar
CapnDarwin
Posts: 8155
Joined: Sat Feb 12, 2005 3:34 pm
Location: Newark, OH
Contact:

RE: game won't start (2)

Post by CapnDarwin »

Are you up to date on the openGL drivers for that Intel 615 chip? Also how much RAM does your system have?
OTS is looking forward to Southern Storm getting released!

Cap'n Darwin aka Jim Snyder
On Target Simulations LLC
User avatar
CapnDarwin
Posts: 8155
Joined: Sat Feb 12, 2005 3:34 pm
Location: Newark, OH
Contact:

RE: game won't start (2)

Post by CapnDarwin »

From jt2074 via email - My graphic driver version is latest version 26.20.100.6890.
My com has 8G ram and window 10 1903 version.
But before update to 1903, there was a problem.
Please help me I want to play the game.
OTS is looking forward to Southern Storm getting released!

Cap'n Darwin aka Jim Snyder
On Target Simulations LLC
User avatar
CapnDarwin
Posts: 8155
Joined: Sat Feb 12, 2005 3:34 pm
Location: Newark, OH
Contact:

RE: game won't start (2)

Post by CapnDarwin »

jt2074, seems like you may have enough ram. My best guess right now is the Intel 615 is not compatible with the Devs home grown graphics engine. Hopefully another 615 user who is successful in running the game will pop in and say so. That will point the problem in another direction.

In the mean time, what is your screen resolution? Does the computer run any other recent games? What version of OpenGL does your latest graphics card driver support? Sorry there isn't a quick fix at the moment.
OTS is looking forward to Southern Storm getting released!

Cap'n Darwin aka Jim Snyder
On Target Simulations LLC
User avatar
nikolas93TS
Posts: 621
Joined: Fri Feb 24, 2017 4:32 pm
Contact:

RE: game won't start (2)

Post by nikolas93TS »

This happens both for windowed mode and full screen?
Armored Brigade Database Specialist
User avatar
Veitikka
Posts: 1308
Joined: Sun Jun 24, 2007 10:11 pm
Location: Finland
Contact:

RE: game won't start (2)

Post by Veitikka »

ORIGINAL: nikolas93TS

This happens both for windowed mode and full screen?

I believe he never gets beyond the Matrix launcher, so there's no screen mode selection.

What I can recommend is updating the video card drivers and checking if there's the 'error.log' file in the game root folder.

If nothing works then I suspect that your video card is incompatible with the game, and the only way is to try the game on a different system.
Know thyself!
User avatar
BeirutDude
Posts: 2733
Joined: Sat Apr 27, 2013 9:44 am
Location: Jacksonville, FL, USA

RE: game won't start (2)

Post by BeirutDude »

One suggestion, try not installing it in the default, "Program Folder (x86)" Folder. I'm finding that that folder uses some resources and loading it to a C:\Matrix Games (or other folder) might help a bit. I reinstalled by AB under my Matrix Games folder and am having a lot less problems with a marginal machine. With Campaigns Middle East the 2.01 update was crashing my system but I moved it and it plays fine now.
"Some people spend an entire lifetime wondering if they made a difference. The Marines don't have that problem."
PRESIDENT RONALD REAGAN, 1985

I was Navy, but Assigned TAD to the 24th MAU Hq in Beirut. By far the finest period of my service!
GaretBale
Posts: 9
Joined: Thu Aug 22, 2019 1:24 pm
Contact:

RE: game won't start (2)

Post by GaretBale »

What's your OS version?
User avatar
KC45
Posts: 243
Joined: Thu Nov 23, 2017 8:35 pm
Location: JPN

RE: game won't start (2)

Post by KC45 »

(laptop) Win10+i7(HD630)+16GBRAM+GTX1060, the game installed on SSD and same things happen in here.
Steam CMANO Japanese Community(unofficial).
User avatar
Veitikka
Posts: 1308
Joined: Sun Jun 24, 2007 10:11 pm
Location: Finland
Contact:

RE: game won't start (2)

Post by Veitikka »

Probably not related to most of these cases, but I noticed that if there's an empty folder in the data\database directory, usually after creating and removing a custom database, the application crashes without an error message. This will be fixed in the next patch.

Do you give the application the admin rights when it asks for them?
Know thyself!
User avatar
KC45
Posts: 243
Joined: Thu Nov 23, 2017 8:35 pm
Location: JPN

RE: game won't start (2)

Post by KC45 »

Well, I forced launch AB with GTX1060, it launched. so that was HD630 problem.
Steam CMANO Japanese Community(unofficial).
Majestic12
Posts: 3
Joined: Fri Apr 06, 2018 6:43 am

RE: game won't start (2)

Post by Majestic12 »

I'm having a similar issue. The game won't go past the pop up screen whether I go to change settings or press play game.
bgutzman
Posts: 5
Joined: Tue Feb 22, 2011 1:27 am

RE: game won't start (2)

Post by bgutzman »

I Have a new Asus Strix Hero III with RTX 2070 Processor, the game wont start even though I tried both integrated graphics and my graphic card? Can I get this to work or get my money back?
Freedom is legislated away one bill at a time.
bgutzman
Posts: 5
Joined: Tue Feb 22, 2011 1:27 am

RE: game won't start (2)

Post by bgutzman »

I did get it to Run on my Asus, was id10t issue with clicking apply and forcing it to use graphics card.
Freedom is legislated away one bill at a time.
User avatar
rgeiger
Posts: 15
Joined: Sun Jan 20, 2019 7:56 am

RE: game won't start (2)

Post by rgeiger »

I have the same problem after having to switch my laptop for a newer model (company issue, so no choice here).

Armored Brigade ran flawlessly on my old MS Surface Laptop (integrated Intel Iris 640 GPU), but will not start on the new Surface Laptop 3 (integrated Intel Iris G7 GPU (10th gen. Ice Lake chipset)). Unfortunately, there is no error.log. The laptop also does not have any other GPU, so I seem to be locked out for good [:(]. Unless there is some kind of workaround, I am desperately looking for...

Now that it is out on Steam and available to less grognard-y players (and my system in theory meets the specifications), maybe it would be good to add a warning or a list of incompatible GPUs to avoid bad press?
User avatar
nikolas93TS
Posts: 621
Joined: Fri Feb 24, 2017 4:32 pm
Contact:

RE: game won't start (2)

Post by nikolas93TS »

Have you tried this?

https://www.matrixgames.com/forums/tm.asp?m=4702459

It is usually the driver issue that can be quickly fixed.
Armored Brigade Database Specialist
User avatar
rgeiger
Posts: 15
Joined: Sun Jan 20, 2019 7:56 am

RE: game won't start (2)

Post by rgeiger »

Thank you for your reply!
I am however not sure if I understand it correctly. As my laptop does not have any Nvidia graphics card installed (just the integrated Intel GPU), installing new Nvidia drivers does not seem to be an intuitive solution - unless I can define a virtual GPU afterwards?

N.B. The game of course also works on my desktop PC where there are dedicated Nvidia GPUs (SLI-ed GTX 980ti), but I mostly play on my laptop when away on business trips.

Edit: Typo.
User avatar
nikolas93TS
Posts: 621
Joined: Fri Feb 24, 2017 4:32 pm
Contact:

RE: game won't start (2)

Post by nikolas93TS »

Sorry, I misread. But in any case first step should be always to try updating the drivers.
Armored Brigade Database Specialist
User avatar
rgeiger
Posts: 15
Joined: Sun Jan 20, 2019 7:56 am

RE: game won't start (2)

Post by rgeiger »

I tested the pinned solution regardless, but this solution will unfortunately only work if there is indeed a Nvidia GPU installed (my hope for a virtual GPU melted away like an M109 facing an enemy MBT).
My Intel drivers and DirectX are of course updated to the latest versions, so also no hope there. For the moment I seem to be definitely locked out of the game I love to play.
User avatar
rgeiger
Posts: 15
Joined: Sun Jan 20, 2019 7:56 am

RE: game won't start (2)

Post by rgeiger »

Just a follow-up.
Even though I cannot find anything in the change log, the recent 1.056 update seems to have fixed the issue with my integrated graphics card. There have not been any updates for the Intel graphics drivers that I am aware of, my driver is from last December.
AB runs again for me as of today, so it may be worthwile to try again if you had the same problem.
Post Reply

Return to “Armored Brigade: Tech Support Forum”