How to launch aircraft as a group within mission planner

Take command of air and naval assets from post-WW2 to the near future in tactical and operational scale, complete with historical and hypothetical scenarios and an integrated scenario editor.

Moderator: MOD_Command

Post Reply
iGotoSleep
Posts: 4
Joined: Wed Oct 08, 2014 10:06 am

How to launch aircraft as a group within mission planner

Post by iGotoSleep »

Hi,

As per the title - I know I can group launch multiple aircraft by selecting the airbase and selecting the relevant aircraft there etc.. But how do I do the same within the planner?
If I select multiple aircraft within the planner they all launch as individual groups each with 1 unit in rather than as one group?

Thanks.
User avatar
Randomizer
Posts: 1447
Joined: Sat Jun 28, 2008 8:31 pm

RE: How to launch aircraft as a group within mission planner

Post by Randomizer »

Plan the missions without any aircraft or with the mission inactive. Launch the planes as groups and then allocate the groups to the missions in flight after the have formed up. This makes manual TOT coordination much easier as well.

-C
thewood1
Posts: 6878
Joined: Sun Nov 27, 2005 6:24 pm

RE: How to launch aircraft as a group within mission planner

Post by thewood1 »

What happens if I set an inflight group to an inactive mission and then the group lands before the mission activates. Will the mission activate?
You are like puss filled boil on nice of ass of bikini model. You are nasty to everybody but then try to sweeten things up with a nice post somewhere else. That's nice but you're still a boil on a beautiful thing! - BDukes
User avatar
Gunner98
Posts: 5503
Joined: Fri Apr 29, 2005 12:49 am
Location: The Great White North!
Contact:

RE: How to launch aircraft as a group within mission planner

Post by Gunner98 »

If it is a strike mission the AC will launch in groups of identical AC & loadout. You need to be careful with this or you could have a group of 20 - which is too big. So for strike missions parse the target into smaller groups and allocate AC to that smaller mission and your groups should be more manageable.

For Patrol missions - Randomizer has summed up the best way.

thewood - I really don't know. I think the mission will activate but your AC will still have to spend the re-arm time on the ground.

B
Check out our novel, Northern Fury: H-Hour!: http://northernfury.us/
And our blog: http://northernfury.us/blog/post2/
Twitter: @NorthernFury94 or Facebook https://www.facebook.com/northernfury/
iGotoSleep
Posts: 4
Joined: Wed Oct 08, 2014 10:06 am

RE: How to launch aircraft as a group within mission planner

Post by iGotoSleep »

Launch the planes as groups and then allocate the groups to the missions in flight after the have formed up

But if I do this then the planner can't do its 1/3 rule?

What I think would be a good enhancement is to provide the ability to organise my aircraft into groups before they take off. At the moment the only way of grouping aircraft whilst on the ground is by selecting the 'Launch as group'. Grouping is a foundation for mission package design and without that it's a bit of chore to organise that via 'Launch As Group' or grouping whilst in flight.

Cheers.
User avatar
Gunner98
Posts: 5503
Joined: Fri Apr 29, 2005 12:49 am
Location: The Great White North!
Contact:

RE: How to launch aircraft as a group within mission planner

Post by Gunner98 »

What I think would be a good enhancement is to provide the ability to organise my aircraft into groups before they take off.

Agree. And with the number of things which have improved over th past year is an indicator, it may well happen.

b
Check out our novel, Northern Fury: H-Hour!: http://northernfury.us/
And our blog: http://northernfury.us/blog/post2/
Twitter: @NorthernFury94 or Facebook https://www.facebook.com/northernfury/
mikmykWS
Posts: 7185
Joined: Tue Mar 22, 2005 4:34 pm

RE: How to launch aircraft as a group within mission planner

Post by mikmykWS »

It's on ze list.

Mike
Post Reply

Return to “Command: Modern Operations series”