SPWaW Technical Issues

SPWaW is a tactical squad-level World War II game on single platoon or up to an entire battalion through Europe and the Pacific (1939 to 1945).

Moderator: MOD_SPWaW

User avatar
JEB Davis
Posts: 443
Joined: Tue Dec 27, 2005 9:24 pm
Location: Michigan, U.T.B.

RE: SPWaW Technical Issues

Post by JEB Davis »

We would all love a higher resolution upgrade for SPWAW, of course.
It's just that after you've been around a few years you will realize
that there will never be any further game code releases.
Matrix flat out doesn't want or can't do it.

Go buy a cheap used CRT monitor and you won't have the pixellation
problems you get with a "modern, improved technology" LCD screen.
(Why do we have to put up with new technology that is inferior?)
Reduce SP:WaW slaughter, "Low Carnage":
Settings: 80Spot,80Hit,100R/R,XXXTQ,110TkT,150InfT,180AvSoft,130AvArm,150SOFire / Command & Ctrl ON / AutoRally OFF
Enhanced http://enhanced.freeforums.org
Depot https://www.tapatalk.com/groups/spwawdepot/
kriegspieler7
Posts: 2
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:20 am

RE: SPWaW Technical Issues

Post by kriegspieler7 »

Greetings!

I've jjust downloaded the latest versions of SPWaW (8.2-8.403) and when I try to play the game, the image is off to the lower right on the screen and I can only see the upper left corner of the menu.

Is that a common problem or what? Do I just have to update my drivers or something else? Is there a forum site I can go to?

I really didn't want to have to ask for help this way, but I didn't know how else to do it.

Talk about , "leaning on the kindness of strangers. Sheeeeeesh!"

Thanks for anybody who's able to help.
User avatar
JEB Davis
Posts: 443
Joined: Tue Dec 27, 2005 9:24 pm
Location: Michigan, U.T.B.

RE: SPWaW Technical Issues

Post by JEB Davis »

You'll find a good group of helpful folks at http://www.spwaw.com/phpBB2/
and more at the link in my sig.
Reduce SP:WaW slaughter, "Low Carnage":
Settings: 80Spot,80Hit,100R/R,XXXTQ,110TkT,150InfT,180AvSoft,130AvArm,150SOFire / Command & Ctrl ON / AutoRally OFF
Enhanced http://enhanced.freeforums.org
Depot https://www.tapatalk.com/groups/spwawdepot/
kriegspieler7
Posts: 2
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:20 am

RE: SPWaW Technical Issues

Post by kriegspieler7 »

Thanks for the input. I've sent an inquiry to that site.

kriegspieler7
heinrich55
Posts: 353
Joined: Mon May 31, 2004 5:56 am

RE: SPWaW Technical Issues

Post by heinrich55 »

Guys,
My XP computer crashed, and I now have a Win 7 computer. I did the file download noted above and that cured my colors and operation. I was able to get back into the menu for the game. Thanks a bunch for that!
Is there any way to slow down the mouse? My mouse now scrolls at top speed, making play very frustrating. Any suggestions are welcome.

Heinrich55
User avatar
junk2drive
Posts: 12856
Joined: Thu Jun 27, 2002 7:27 am
Location: Arizona West Coast

RE: SPWaW Technical Issues

Post by junk2drive »

Did you look in the preference screen?
Conflict of Heroes "Most games are like checkers or chess and some have dice and cards involved too. This game plays like checkers but you think like chess and the dice and cards can change everything in real time."
heinrich55
Posts: 353
Joined: Mon May 31, 2004 5:56 am

RE: SPWaW Technical Issues

Post by heinrich55 »

J2D,
I did look there, but didn't see anything that seemed to adjust the mouse speed. Perhaps I didn't notice something there.

Heinrich55
heinrich55
Posts: 353
Joined: Mon May 31, 2004 5:56 am

RE: SPWaW Technical Issues

Post by heinrich55 »

Just went back and checked, but didn't see anything that appeared to adjust the mouse speed.


Heinrich55
User avatar
junk2drive
Posts: 12856
Joined: Thu Jun 27, 2002 7:27 am
Location: Arizona West Coast

RE: SPWaW Technical Issues

Post by junk2drive »

There should be one for scroll speed. Try that.
Conflict of Heroes "Most games are like checkers or chess and some have dice and cards involved too. This game plays like checkers but you think like chess and the dice and cards can change everything in real time."
heinrich55
Posts: 353
Joined: Mon May 31, 2004 5:56 am

RE: SPWaW Technical Issues

Post by heinrich55 »

J2D,
Yep, I must be losing it with old age. I saw another post under a different thread, so I went back. There is an adjustment for scrolling speed, just like you said. Thanks for being patient with me, [:'(]

I'm good now. Scroll speed 3 seems to be okay.

Heinrich55
User avatar
Shawmut
Posts: 83
Joined: Sun Feb 29, 2004 2:14 am
Location: Boston, MA USA

RE: SPWaW Technical Issues

Post by Shawmut »

I have just tried to install my SPWWIIGE on my PC (W/Windows 7).  It is all colored as though in "neon" shades and nearly illegible.
This had occurred previously when I tried to install it with "Vista" and just gave up on there being any resolution to the problem.
It had functioned fine on "XP".
Please advise.
Thank you.
"Power currupts".... But someone must govern!
User avatar
Shawmut
Posts: 83
Joined: Sun Feb 29, 2004 2:14 am
Location: Boston, MA USA

RE: SPWaW Technical Issues

Post by Shawmut »

Just today I tried to download my SPWWIIGE and came across the same issue - "neon" type colors. It had worked on XP when I had that, but gor the same issue as today when I went to "VISTA". Colors so blurred that the game was unusable.
"Power currupts".... But someone must govern!
User avatar
Alby
Posts: 4660
Joined: Sat Apr 29, 2000 8:00 am
Location: Greenwood, Indiana
Contact:

RE: SPWaW Technical Issues

Post by Alby »

ORIGINAL: Shawmut

Just today I tried to download my SPWWIIGE and came across the same issue - "neon" type colors. It had worked on XP when I had that, but gor the same issue as today when I went to "VISTA". Colors so blurred that the game was unusable.

http://enhanced.freeforums.org/windows- ... -t579.html

Speedysteve
Posts: 15974
Joined: Tue Sep 11, 2001 8:00 am
Location: Reading, England

RE: SPWaW Technical Issues

Post by Speedysteve »

Grrr. Fired up this great game again (SPwaWGE) on my laptop which is Windows 7 and I get these funny colours making the game unplayable. Tried some of the things here like right clicking on mech.exe and changing it to 256 colours etc but no joy. Any advice?

Thanks

Image
Attachments
Untitled.jpg
Untitled.jpg (99.43 KiB) Viewed 27 times
WitE 2 Tester
WitE Tester
BTR/BoB Tester
Rosollia
Posts: 19
Joined: Thu Jan 12, 2012 12:05 pm

RE: SPWaW Technical Issues

Post by Rosollia »

To fix the colors on Windows7 currently you have 4 options:

1. Use NCrawlers fix.
http://enhanced.freeforums.org/download ... hp?id=1037
(It needs to be unzipped to your game folder and started from win7spwaw.cmd)

2. Use D3DWindower.
tm.asp?m=2162408

3. Use direct draw compatibility tool.
tm.asp?m=2452605

4. Wait for NCraweler to release his new dll fix. Or PM him about it.


You may also notice your artillery screen being unresponsive. For that there are 2 options:

1. Try pressing the shift key everytime before clicking on your mouse in the artillery screen.

2. If you have a multicore cpu the affinity fix may help.

Rosollia
Posts: 19
Joined: Thu Jan 12, 2012 12:05 pm

RE: SPWaW Technical Issues

Post by Rosollia »

Just to add the color fix options 1-3 that I posted above all have their shortcomings.

option 1 has the problem that while it fixes the color immediately it works by closing windows explorer. This means you can not multitask and may not be able to adjust sound volume. Explorer may not start again and you have to reboot your PC.
option 2 makes the game run in a window and if your computer is not fast enough there may be slowdowns. The window may also be too small.
option 3 is the method I am currently using, but the colors are not right until you click on solitaire play and go to the editor screen.

You just need to find out which method works best for your computer.
Speedysteve
Posts: 15974
Joined: Tue Sep 11, 2001 8:00 am
Location: Reading, England

RE: SPWaW Technical Issues

Post by Speedysteve »

Thanks a lot. Employed method 3 and all good
WitE 2 Tester
WitE Tester
BTR/BoB Tester
soeren01
Posts: 392
Joined: Fri Jun 25, 2004 10:04 am
Location: Bayern

RE: SPWaW Technical Issues

Post by soeren01 »

There is another possibility.
Get VMware or Virtualbox and install an virtual XP system on which you run SPWAW.
The only drawback I have is you need to set the hosts screen resolution to 800x600 to be able to use the whole screen.
soeren01, formerly known as Soeren
CoG FoF
PacWar WIR BoB BTR UV WITP WITE WITW
planner 3
Posts: 616
Joined: Fri Mar 07, 2008 1:30 am

RE: SPWaW Technical Issues

Post by planner 3 »

I must be leading a charmed life, I have 2 machines, 1 XP home edit., 1 Win7 Pro edition, carrying 4 versions of Spwaw on both machines and no problems playing scenarios or camps. No fancy video boards either.

PS: for Gunny (KW), it worked good in Falling Waters, WV also.

I ran across a possible help on another game and I'm trying it out. Go to shortcut for game, right click; on  properties, on target line, after .exe, add space/nocache, (space is really space bar, don't spell it.) This is supposed to keep from limiting the cache file or (IT Nerds may add here !). Hey FWIW, like I said they're both working fine. 

Der Chief
"As Pogo said, 'We have met the enemy and he is us' "
User avatar
Zovs
Posts: 7079
Joined: Sun Feb 22, 2009 11:02 pm
Location: United States

RE: SPWaW Technical Issues

Post by Zovs »

SP:WaW does not work on Windows 7, any fix?

It actually starts up, but the graphics are fried (you get the magenta crap painting to the screen).

Looks like the old compatibility stuff does not work when you try to set it with W7 either.

Image
Beta Tester for: War in the East 1 & 2, WarPlan & WarPlan Pacific, Valor & Victory, Flashpoint Campaigns: Sudden Storm, Computer War In Europe 2
SPWW2 & SPMBT scenario creator
Post Reply

Return to “Steel Panthers World At War & Mega Campaigns”