Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Fury Games has now signed with Matrix Games, and we are working together on the next Strategic Command. Will use the Slitherine PBEM++ server for asynchronous multi-player.

Moderators: MOD_Strategic_Command_3, Fury Software

User avatar
Hubert Cater
Posts: 5890
Joined: Mon Jul 22, 2013 11:42 am
Contact:

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Hubert Cater »

Definitely not WAD, I'll investigate this as well.
User avatar
OxfordGuy3
Posts: 1185
Joined: Sun Jul 01, 2012 4:44 pm
Location: Oxford, United Kingdom

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by OxfordGuy3 »

ORIGINAL: Fintilgin

Might help visualization too if, when you clicked on a HQ it would show a line or something drawn to the HQ it's taking or giving supply to.

That would certainly help.

BTW thanks everyone for the explanations, I *think* I understand this a little better now
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his" - George S. Patton
User avatar
sPzAbt653
Posts: 9976
Joined: Thu May 03, 2007 7:11 am
Location: east coast, usa

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by sPzAbt653 »

Hi Hubert - if we are talking about the same thing, I have seen it mostly in this area. The USSR has been conquered for about two years and nothing has been happening around here combat or possession-wise. Yet, some of the '5' rated resources alternate between 4 and 5 about every other turn. This shot is from 1.9.07 as it was the only one I had that showed it clearly. I might guess that USSR resources that are not connected to a rail experience this.

EDIT: This was a bug that was corrected in v1.11 [:)]

Image
Attachments
SC3d22.jpg
SC3d22.jpg (102.82 KiB) Viewed 315 times
User avatar
GeneralFerraro
Posts: 55
Joined: Fri Aug 04, 2017 12:52 pm

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by GeneralFerraro »

BY THE WAY, IMPORTANT CLARIFICATION ABOUT AIR SUPPLY

In another thread, which I said I was going to transcribe here, Oxford Guy asked the following question, answered by Hubert Cater [&o]. Enjoy:

QUESTION: oxford_guy -- 10/22/2017 2:41:19 PM > I'm aware that in 1.10 Air Units need to be attached to HQs to benefit from any improved supply that HQs give, but what happens if at the start of the turn the unit isn't attached to an HQ, but you then attach it to an HQ during that turn - does its supply increase to what it would have been if it had been attached to the HQ at the start of the turn? Also, is it's supply level determined only by supply from the attached HQ, not any other nearby HQs? Is there any penalty from changing which HQ it is attached to during the turn? Does this also affect games in-progress (I assume so)? Thanks!

ANSWER BY HUBERT CATER: Supply is calculated at the beginning of the turn, so any changes in attachments, whether you are attaching or detaching, will not be considered until the following turn. Air units will only gain improved supply from the HQ it is attached to, and there is no supply penalty on the turn that you might change which HQ an air unit is attached to as the air unit starts and finishes the turn with its calculated supply from the beginning of the turn supply calculations
Splatsch
Posts: 104
Joined: Mon Dec 26, 2016 11:03 pm
Location: France

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Splatsch »

Thanks to all people for taking the time to explain & help, this is really appreciated [&o]
User avatar
OxfordGuy3
Posts: 1185
Joined: Sun Jul 01, 2012 4:44 pm
Location: Oxford, United Kingdom

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by OxfordGuy3 »

Actually having seen my latest 1.10 PBEM turn come back, I'm still confused, or do linked HQs never receive more than 3 or 4 supply?
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his" - George S. Patton
Sugar
Posts: 940
Joined: Thu Mar 16, 2017 11:42 am

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Sugar »

ORIGINAL: OxfordGuy3

Actually having seen my latest 1.10 PBEM turn come back, I'm still confused, or do linked HQs never receive more than 3 or 4 supply?

Of course they do (if placed correctly, they`ll provide 8 at max.), please send screenshot.
User avatar
Hubert Cater
Posts: 5890
Joined: Mon Jul 22, 2013 11:42 am
Contact:

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Hubert Cater »

Hi Oxford,

The simplest way to think of how this works would be something like the following:

- HQ1 under normal supply conditions due to its position and distance from the nearest supply resource has a supply value < 3 (think deep in the USSR for example)

- HQ2 has a supply value >= 3 giving it in this case a minimum distribution supply value of 8


HQ2, if within distribution supply range of HQ1, can now link and boost the supply value of HQ1 to 5, giving HQ1 a supply distribution value of 8. This linking is automatically handled by the engine as no action is required by the player to make this happen other than to have the units in the right positions and distances from each other considering the rules above.

If HQ1 was not linked to HQ2 then HQ1 would have a lower distribution supply value of 5.


That's it in a nutshell and hopefully this helps,
Hubert

User avatar
OxfordGuy3
Posts: 1185
Joined: Sun Jul 01, 2012 4:44 pm
Location: Oxford, United Kingdom

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by OxfordGuy3 »

ORIGINAL: Hubert Cater

Hi Oxford,

The simplest way to think of how this works would be something like the following:

- HQ1 under normal supply conditions due to its position and distance from the nearest supply resource has a supply value < 3 (think deep in the USSR for example)

- HQ2 has a supply value >= 3 giving it in this case a minimum distribution supply value of 8


HQ2, if within distribution supply range of HQ1, can now link and boost the supply value of HQ1 to 5, giving HQ1 a supply distribution value of 8. This linking is automatically handled by the engine as no action is required by the player to make this happen other than to have the units in the right positions and distances from each other considering the rules above.

If HQ1 was not linked to HQ2 then HQ1 would have a lower distribution supply value of 5.


That's it in a nutshell and hopefully this helps,
Hubert



If HQ1 has a supply value of 3 or 4 (without linking) does that mean it will not get linked to HQ2, even though HQ2 would be able to give supply 5 (or more?) to that hex? At supply 5 you can upgrade, at supply 3 or 4 you can't... If it only had 2 supply, would HQ1 go to 5 supply due to linking (if no other candidate)?

Also is 5 the max supply that can be given to the linked HQ (which means the linked HQ would have -1 AP and max distribution supply of 8)?
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his" - George S. Patton
User avatar
Hubert Cater
Posts: 5890
Joined: Mon Jul 22, 2013 11:42 am
Contact:

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Hubert Cater »

Not allowing an HQ1 at supply value 3 or 4 to be boosted to 5 via linking looks to have been an oversight on our part when it comes to the fact that a 3 or 4 HQ cannot perform any upgrades. Initially the feeling was that it made little sense to boost it as it was already at a supply distribution of 8, but I can see the merit of also boosting it now to 5 even if it doesn't change the distribution supply.

Otherwise yes, 5 is the max supply that can be given to a linked HQ, as otherwise it could possibly have a distribution supply of 10 and that was the original problem we had with the whole system as it gave Axis HQs that would otherwise be in low supply, maximum supply deep in low supply areas and as a result too much of an advantage to the Axis side.
User avatar
OxfordGuy3
Posts: 1185
Joined: Sun Jul 01, 2012 4:44 pm
Location: Oxford, United Kingdom

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by OxfordGuy3 »

Supply 5 would also potentially allow the HQ to operate, if on a rail line - all useful!
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his" - George S. Patton
Benedict151
Posts: 407
Joined: Fri Mar 04, 2016 10:16 am

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Benedict151 »

This is a very helpful thread indeed (and I've seen it referenced in other threads) - thanks for the tutorial sPZAbt653

I can't help thinking that would be useful to have as a stand alone 'sticky' on this forum

regards
Ben Wilkins
User avatar
demyansk
Posts: 2871
Joined: Wed Feb 20, 2008 12:55 pm

RE: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by demyansk »

What skin is that with the yellow tiles? Looks nice
Molloch
Posts: 3
Joined: Fri Jul 05, 2024 5:23 pm

Re: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Molloch »

On which page on the Manual it even talks about this specific thing? I searched the Manual so oft for this since i just wanna know how far the hq linking will do since often my hq links/chains just break suddenly when i move too far from supply giving hq.
User avatar
Platoonist
Posts: 2517
Joined: Sun May 11, 2003 4:53 am
Location: Kila Hana

Re: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Platoonist »

Molloch wrote: Sat Jul 06, 2024 4:13 pm On which page on the Manual it even talks about this specific thing? I searched the Manual so oft for this since i just wanna know how far the hq linking will do since often my hq links/chains just break suddenly when i move too far from supply giving hq.
On page 83 under section 7.25.8 Boosting HQ Supply. This thread is more informative on the subject in my opinion.
Image
User avatar
Taxman66
Posts: 2217
Joined: Tue Mar 18, 2008 10:28 pm
Location: Columbia, MD. USA

Re: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Taxman66 »

"Part of the $10 million I spent on gambling, part on booze and part on women. The rest I spent foolishly." - George Raft
User avatar
Elessar2
Posts: 1361
Joined: Wed Nov 30, 2016 12:35 am

Re: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Elessar2 »

Note multi (more than 2) HQ chaining got removed in a patch 1-2 years ago.
User avatar
Lothos
Posts: 1149
Joined: Tue May 23, 2006 8:22 pm

Re: Can someone explain to me better how HQ linking actually works?

Post by Lothos »

I cover how supply works in Strategic Command and how linking works in this youtube video I made.

It is one of several training videos that cover the base game and TRP

https://www.youtube.com/watch?v=U7Nnxjr ... u_&index=2
Post Reply

Return to “Strategic Command WWII War in Europe”