Matrix Games Forums

Forums  Register  Login  Photo Gallery  Member List  Search  Calendars  FAQ 

My Profile  Inbox  Address Book  My Subscription  My Forums  Log Out

[Logged] Tiles load slowly (black placeholders)

 
View related threads: (in this forum | in all forums)

Logged in as: Guest
Users viewing this topic: none
  Printable Version
All Forums >> [New Releases from Matrix Games] >> Command: Modern Operations series >> Tech Support >> [Logged] Tiles load slowly (black placeholders) Page: [1]
Login
Message << Older Topic   Newer Topic >>
[Logged] Tiles load slowly (black placeholders) - 12/21/2019 6:37:17 PM   
xan2622


Posts: 67
Joined: 6/12/2011
Status: offline
Tiles load slowly after zooming out. The areas on the map where tiles should be displayed are black. It takes 3 seconds, sometimes up to 7 seconds! for the tiles to be displayed.
It makes browsing the map unpleasant, not smooth.

Here is a video (31 Mb) showing this behaviour:
https://drive.google.com/open?id=1hixFcfXcCuxFIMECEn_7A9sCXZe-wFYv

My \Steam\Steamapps\common\Command - Modern Operations\WW\Cache\S2Cloudless\ folder is 3.22 Gb (87,292 Files), I am almost sure the cache folder already has these tiles.
With my fiber internet connection, my 3.6 Ghz quad core cpu and my nvidia gtx 1070 6 Gb graphics card, I would have expected the game to load map images faster.



< Message edited by apache85 -- 12/24/2019 1:14:14 AM >
Post #: 1
RE: Tiles load slowly (black placeholders) - 12/21/2019 9:20:55 PM   
Dimitris


Posts: 12584
Joined: 7/31/2005
Status: offline
Hi,

Which version are you using?

Also, it is _very_ strange that there are no other layers behind the S2-cloudless layer. Have you disabled all other map layers?

_____________________________


(in reply to xan2622)
Post #: 2
RE: Tiles load slowly (black placeholders) - 12/21/2019 9:36:17 PM   
xan2622


Posts: 67
Joined: 6/12/2011
Status: offline
1121.3 (Steam)

But I think that I have discovered why I didn't have the other layers behind the Sentinel-2 Cloudless one.

It seems that CMO keeps in memory which layers are enabled or disabled after (un)cheking the the layers in the VIEW menu.

If you play a tutorial, disable some layers (in the View menu), close CMO, then restart CMO and load the same tutorial, you should notice that only the layers that you have previously kept enabled ... are displayed.
This setting is persistent between CMO sessions.




(in reply to Dimitris)
Post #: 3
RE: Tiles load slowly (black placeholders) - 12/21/2019 9:52:30 PM   
Dimitris


Posts: 12584
Joined: 7/31/2005
Status: offline
quote:

ORIGINAL: xan2622
But I think that I have discovered why I didn't have the other layers behind the Sentinel-2 Cloudless one.

It seems that CMO keeps in memory which layers are enabled or disabled after (un)cheking the the layers in the VIEW menu.

If you play a tutorial, disable some layers (in the View menu), close CMO, then restart CMO and load the same tutorial, you should notice that only the layers that you have previously kept enabled ... are displayed.
This setting is persistent between CMO sessions.


So you are using the "persistent map profile" feature, then?

_____________________________


(in reply to xan2622)
Post #: 4
RE: Tiles load slowly (black placeholders) - 12/21/2019 10:03:43 PM   
xan2622


Posts: 67
Joined: 6/12/2011
Status: offline
Use personal map profile is checked. I guess I enabled this option without really knowing exactly what it does.

(in reply to Dimitris)
Post #: 5
RE: Tiles load slowly (black placeholders) - 12/23/2019 5:30:45 PM   
xan2622


Posts: 67
Joined: 6/12/2011
Status: offline
Aren't surrounding tiles loaded into memory when the player is focussed on an area ?

Adding adjacent tiles (not shown yet on screen) and tiles from a more detailed & less detailed layer into memory would speed up map loading.

It seems that the game loads all tiles from the cache folder (or, if they haven't been downloaded yet, downloads them from the remote server, then displays them).

How does the game manage tiles ?
How does it display them ?


(in reply to xan2622)
Post #: 6
RE: Tiles load slowly (black placeholders) - 12/23/2019 9:07:30 PM   
Mhealy102

 

Posts: 1
Joined: 11/16/2018
Status: offline
I'm having the issue your video shows at 1:05 When I zoom into beyond about 1500 meters, the tiles go black. They don't show up at all. I have to play this game of zooming out and in dozens of times before I get a blurry image. Did you find a solution to this yet?

(in reply to xan2622)
Post #: 7
RE: Tiles load slowly (black placeholders) - 12/23/2019 10:11:52 PM   
xan2622


Posts: 67
Joined: 6/12/2011
Status: offline
The workaround (that Dimitris suggested to me here) is to enable other layers (other maps). This way, when the Sentinel-2 tiles take time to load, you still can see the earth ground texture thanks to the other layers.

If you tick the "Use personal map profile" option (in the Game menu > Game Options > Map Display tab) and click on the button nearby, this will make all your missions keep your current Map/Layers settings.

(in reply to Mhealy102)
Post #: 8
RE: Tiles load slowly (black placeholders) - 4/19/2020 2:54:04 PM   
Dimitris


Posts: 12584
Joined: 7/31/2005
Status: offline
Is this still an issue in the current public version? (B1142.2)

_____________________________


(in reply to xan2622)
Post #: 9
Page:   [1]
All Forums >> [New Releases from Matrix Games] >> Command: Modern Operations series >> Tech Support >> [Logged] Tiles load slowly (black placeholders) Page: [1]
Jump to:





New Messages No New Messages
Hot Topic w/ New Messages Hot Topic w/o New Messages
Locked w/ New Messages Locked w/o New Messages
 Post New Thread
 Reply to Message
 Post New Poll
 Submit Vote
 Delete My Own Post
 Delete My Own Thread
 Rate Posts


Forum Software © ASPPlayground.NET Advanced Edition 2.4.5 ANSI

0.178