Matrix Games Forums

Forums  Register  Login  Photo Gallery  Member List  Search  Calendars  FAQ 

My Profile  Inbox  Address Book  My Subscription  My Forums  Log Out

RE: Slow Performance?

 
View related threads: (in this forum | in all forums)

Logged in as: Guest
Users viewing this topic: none
  Printable Version
All Forums >> [New Releases from Matrix Games] >> War in the Pacific: Admiral's Edition >> Tech Support >> RE: Slow Performance? Page: <<   < prev  1 [2]
Login
Message << Older Topic   Newer Topic >>
RE: Slow Performance? - 11/16/2019 9:10:03 PM   
Yaab


Posts: 4098
Joined: 11/8/2011
From: Poland
Status: offline
You probably only need -deepColor and -dd_sw as your shortcuts. The rest is just window dressing.

(in reply to Pkenny)
Post #: 31
RE: Slow Performance? - 11/16/2019 10:30:45 PM   
Kull


Posts: 2071
Joined: 7/3/2007
From: El Paso, TX
Status: offline

quote:

ORIGINAL: Pkenny

I decided to get back into this game after several years away. I bought and downloaded the game from Matrix. My game is extremely slow, takes several seconds to switch locations on the map or to call up units. I have tried the tricks on this thread to no improvement. I have to say it is extremely frustrating to spend $75 on a game that is basically unplayable without being an IT specialist to get it working


Yes, getting it to run properly can be frustrating. Fortunately there is an easy fix. Install the "Seabee" utility and it will solve those problems.

_____________________________


(in reply to Pkenny)
Post #: 32
RE: Slow Performance? - 11/16/2019 11:32:05 PM   
Pkenny

 

Posts: 6
Joined: 11/16/2019
Status: offline
did what Yaab recommended not much better

(in reply to Kull)
Post #: 33
RE: Slow Performance? - 11/17/2019 8:38:13 AM   
HansBolter


Posts: 7339
Joined: 7/6/2006
From: St. Petersburg, Florida, USA
Status: offline

quote:

ORIGINAL: Pkenny

What a waste of money this was.



Clueless......

_____________________________

Hans


(in reply to Pkenny)
Post #: 34
RE: Slow Performance? - 11/17/2019 9:40:53 AM   
Yaab


Posts: 4098
Joined: 11/8/2011
From: Poland
Status: offline
"Tell us what to do... tell us how to fix you."

(in reply to HansBolter)
Post #: 35
RE: Slow Performance? - 11/17/2019 8:13:08 PM   
Pkenny

 

Posts: 6
Joined: 11/16/2019
Status: offline
Clueless, you say?

I spend $75 on a game. That is a decent sum of money. I expect it be playable.

I download the game and it is just not playable. It is sluggish to the point of being pointless.

Why would Matrix, or any company for that matter, sell a product that doesn't work or make it's own download fix compatibility issues?

So I come to the forum and while everyone is helpful and friendly, the solutions don't work. I am asked to "write code" (for lack of a better description) to correct the problem. I'm sorry but I should not have to know what cpu my laptop is(?) has(?) uses (?) or color card or whatever to play a game. These are fixes that should be incorporated into the download.

I tried the SeeBee utility and again, I am not an IT specialist, so I dont know what options to pick.

I'm sorry but to me this purchase is a waste of money since I (a) can't play it and (b) can't fix the problem.


(in reply to Yaab)
Post #: 36
RE: Slow Performance? - 11/17/2019 11:15:22 PM   
Kull


Posts: 2071
Joined: 7/3/2007
From: El Paso, TX
Status: offline
In all seriousness, if you aren't patient enough to spend a little time on getting the game to work correctly, this is definitely NOT the sort of game you'll enjoy. I had to play short scenarios for months before the mechanics of the game finally started to "click". Put in the time, and this is the sort of game that will pay you back with a decade or more of enjoyment. But it's not for everyone.

_____________________________


(in reply to Pkenny)
Post #: 37
RE: Slow Performance? - 11/18/2019 2:07:11 AM   
Pkenny

 

Posts: 6
Joined: 11/16/2019
Status: offline
well, you see, this game is for me, evident by the fact that I played it solid for around 2 years several years ago (on a previous laptop). I played the Japanese all the way to September 46 as I recall. So I have no problem with the patience. I do have a problem with a game that doesn't work, despite repeated efforts at getting it to work.

(in reply to Kull)
Post #: 38
RE: Slow Performance? - 11/18/2019 5:39:58 AM   
BBfanboy


Posts: 14750
Joined: 8/4/2010
From: Winnipeg, MB
Status: offline

quote:

ORIGINAL: Pkenny

well, you see, this game is for me, evident by the fact that I played it solid for around 2 years several years ago (on a previous laptop). I played the Japanese all the way to September 46 as I recall. So I have no problem with the patience. I do have a problem with a game that doesn't work, despite repeated efforts at getting it to work.

We all started out as you have, with getting the game and thinking we can install it because we have done so with other programs without problems. But getting this game to run is like buying an old airplane that barely runs and having to take parts from other aircraft to try and make it hum. You can either do endless experimentation of your own or study the threads here in the Tech forum that refer to installation problems, display problems and slow running issues.

I went with the latter choice and read the threads at the time until I understood what they were talking about and then started doing what other players did to fix problems similar to mine. Then I experimented with a few switch changes and settings in Windows to get it to run best on my specific combination of PC, Video Card, and Windows version. When Win 10 was forced on me I had to study some more and change a lot of things in my switches but it was worth it to get it running well again.

Now there is the SeaBee program to walk you through the process but you should still read the threads to understand what the switches do so you can make choices that suit you. If, after you have done some research and tried a few things, you still have problem, take screenshots and post them here to get specific help. Good luck!

_____________________________

No matter how bad a situation is, you can always make it worse. - Chris Hadfield : An Astronaut's Guide To Life On Earth

(in reply to Pkenny)
Post #: 39
RE: Slow Performance? - 11/30/2019 1:29:08 PM   
demyansk


Posts: 2649
Joined: 2/20/2008
Status: offline

quote:

ORIGINAL: Anachro

You need to make a shortcut of the exe and then right click it, go to Properties, go to the "Target" box where you should find your location for your exe already typed out. Add the switches in the box after this. For instance, mine looks like this:

"C:\Users\SK\Desktop\Allies Game\Reluctant Admiral\War in the Pacific Admiral's Edition\War in the Pacific Admiral Edition.exe" -altFont -archive -deepColor -px1920 -py1080 -skipVideo -SingleCpuOrders -dd_sw -w

I used the line above and on my 34" screen it only takes up about 60% of the screen?

(in reply to Anachro)
Post #: 40
RE: Slow Performance? - 12/16/2019 7:45:27 PM   
harkusa

 

Posts: 6
Joined: 12/4/2019
Status: offline
I appreciate everyone trying to help. I'm in the same boat as others here. I'm past 70. No IT experience and much fear of screwing things up. I played this game for several years on win7, enjoyed it enough to want to play a little more. I know I have the patience to play it. What I don't have is any idea what I have to do to make it run. I've read an tried to apply the fixes mentioned in this thread.

Here is what my target line looks like right now: "C:\Matrix Games\War in the Pacific Admiral's Edition\autorun.exe"-altFont -skipVideo -archive -deepColor -dd_sw -px1600 -py900

Needless to say it won't run instead I get an error message that says "The name "C:\Matrix Games\War in the Pacific Admiral's Edition\autorun.exe"-altFont -skipVideo -archive -deepColor -dd_sw -px1600 -py900 specified in the target box is not valid. Please make sure the path and the file name are correct.

I don't know what's wrong. Anyone see anything obvious?

(in reply to demyansk)
Post #: 41
RE: Slow Performance? - 12/16/2019 9:22:37 PM   
Trugrit


Posts: 786
Joined: 7/14/2014
From: North Carolina
Status: offline

quote:

ORIGINAL: harkusa

I appreciate everyone trying to help. I'm in the same boat as others here. I'm past 70. No IT experience and much fear of screwing things up. I played this game for several years on win7, enjoyed it enough to want to play a little more. I know I have the patience to play it. What I don't have is any idea what I have to do to make it run. I've read an tried to apply the fixes mentioned in this thread.

Here is what my target line looks like right now: "C:\Matrix Games\War in the Pacific Admiral's Edition\autorun.exe"-altFont -skipVideo -archive -deepColor -dd_sw -px1600 -py900

Needless to say it won't run instead I get an error message that says "The name "C:\Matrix Games\War in the Pacific Admiral's Edition\autorun.exe"-altFont -skipVideo -archive -deepColor -dd_sw -px1600 -py900 specified in the target box is not valid. Please make sure the path and the file name are correct.

I don't know what's wrong. Anyone see anything obvious?


You need to get rid of the auto.exe

Should look similar to mine:

"C:\Matrix Games\War in the Pacific Admiral's Edition\War in the Pacific Admiral Edition.exe" -fd -altFont -cpu2 -multiaudio -px1920 -py1080 -deepColor -skipVideo


(in reply to harkusa)
Post #: 42
RE: Slow Performance? - 12/16/2019 9:41:37 PM   
Kull


Posts: 2071
Joined: 7/3/2007
From: El Paso, TX
Status: offline
Also make sure you have updated your game at least to the official patch (1126a), or else none of the wide screen switches will work.

_____________________________


(in reply to Trugrit)
Post #: 43
RE: Slow Performance? - 12/17/2019 11:24:30 AM   
harkusa

 

Posts: 6
Joined: 12/4/2019
Status: offline
Okay I've got it running just the way I like it, smooth fast scroll, proper screen resolution, all systems go. Its super good, many great hours ahead. Thanks to all of you I found all your suggests helpful. This is a fine&friendly forum community.

Now I'm off to start relearning the game :)

(in reply to Kull)
Post #: 44
RE: Slow Performance? - 12/17/2019 5:01:46 PM   
BBfanboy


Posts: 14750
Joined: 8/4/2010
From: Winnipeg, MB
Status: offline

quote:

ORIGINAL: Pkenny

I decided to get back into this game after several years away. I bought and downloaded the game from Matrix. My game is extremely slow, takes several seconds to switch locations on the map or to call up units. I have tried the tricks on this thread to no improvement. I have to say it is extremely frustrating to spend $75 on a game that is basically unplayable without being an IT specialist to get it working


It is not as difficult as you fear. If you read the stuff already posted while making the changes on your computer it is all there. You are defeated because you decided to be defeated rather than learn something new. This is a recipe for failure in all things in life. I urge you to force yourself to do it - the feeling of accomplishment and empowerment is palpable when it all works.

_____________________________

No matter how bad a situation is, you can always make it worse. - Chris Hadfield : An Astronaut's Guide To Life On Earth

(in reply to Pkenny)
Post #: 45
RE: Slow Performance? - 2/9/2020 11:39:35 PM   
DasSheep

 

Posts: 5
Joined: 2/9/2020
Status: offline
Hey everyone! So I just downloaded it, and did some of the tips above, but the first turn takes the computer about an hour or so to get through. Is this normal?

(in reply to BBfanboy)
Post #: 46
RE: Slow Performance? - 2/10/2020 3:49:37 AM   
BBfanboy


Posts: 14750
Joined: 8/4/2010
From: Winnipeg, MB
Status: offline
OK, you are making progress. You posted your question twice - I answered in the other one.
I sense that you are nearly there in getting the game up to speed.

_____________________________

No matter how bad a situation is, you can always make it worse. - Chris Hadfield : An Astronaut's Guide To Life On Earth

(in reply to DasSheep)
Post #: 47
RE: Slow Performance? - 4/15/2020 11:20:33 PM   
michael1771

 

Posts: 1
Joined: 10/15/2016
Status: offline
Funny how people seem to be dusting this off nowadays, as I was in the same boat. Tried it last night, and had the same issues....reading the help, I wasn't sure what to add, but the SeaBee program did fantastic. Up and running smoothly....thanks for the help there, and stay safe all!

(in reply to BBfanboy)
Post #: 48
RE: Slow Performance? - 4/16/2020 3:40:21 AM   
BBfanboy


Posts: 14750
Joined: 8/4/2010
From: Winnipeg, MB
Status: offline

quote:

ORIGINAL: michael1771

Funny how people seem to be dusting this off nowadays, as I was in the same boat. Tried it last night, and had the same issues....reading the help, I wasn't sure what to add, but the SeaBee program did fantastic. Up and running smoothly....thanks for the help there, and stay safe all!

Seabee is Kovar's baby. You should thank him by PBEM. He has been a lot of help on tech issues because he knows this stuff, while the rest of us dabble and can report what worked for us.

_____________________________

No matter how bad a situation is, you can always make it worse. - Chris Hadfield : An Astronaut's Guide To Life On Earth

(in reply to michael1771)
Post #: 49
RE: Slow Performance? - 4/16/2020 9:27:16 PM   
gmsitton

 

Posts: 44
Joined: 10/25/2012
Status: offline
I'm a WitP vet, if you will, and have been playing since the game came out. On my new i9 desktop and laptop, both with NVIDIA RTX card/chip, combat resolution runs fine, but I have two problems. One, with -altFont and without, the text is jagged. Two, clicking on a button or unit is followed by a one second delay before the new screen pops up. I've tried different switch combinations. Has anyone else experienced this? Any ideas?

Thanks

(in reply to BBfanboy)
Post #: 50
RE: Slow Performance? - 4/17/2020 8:50:21 PM   
Ian R

 

Posts: 2376
Joined: 8/1/2000
From: Sydney
Status: offline
quote:

ORIGINAL: gmsitton

Thanks


Yes, I recently got a new machine and after about 5 min utes of trial and error got things running smoothly.

Could you please copy and paste into a post here your target line (whole line, not just the switches) as that will help to see what might be happening.

Also, what is your maximum screen size?

I am not sure what you mean by "jagged" text - can you do a screen shot?




< Message edited by Ian R -- 4/17/2020 8:51:25 PM >


_____________________________

"You may find that having is not so nearly pleasing a thing as wanting. It is not logical, but it is often true."
- Cdr Spock


Ian R

(in reply to gmsitton)
Post #: 51
RE: Slow Performance? - 4/18/2020 12:01:15 PM   
Uncivil Engineer

 

Posts: 632
Joined: 2/22/2012
From: Florida, USA
Status: offline
I just got a new laptop and am over 70. Downloaded the game, the update, and the Beta, and everything worked. The Beta sets up the desktop icon with only the -w extension, and the game ran OK, but somewhat of a delay on clicks during orders phase (of course, my aim could be a little off, too; it won't click if you miss the arrow). Anyway, after adding -dd_sw -deepColor -AltFont -SingleCPUOrders extensions it's working better. Still trying to get the window a little bigger - 1920x1080 doesn't seem to work.

(in reply to Ian R)
Post #: 52
RE: Slow Performance? - 4/18/2020 8:04:19 PM   
BBfanboy


Posts: 14750
Joined: 8/4/2010
From: Winnipeg, MB
Status: offline
I had to settle for 1680X1050 (one of the resolutions supported by my video card) when I was forced to Windows 10.
Korvar posted methods for getting full screen on Win10. Look for his posts on the Tech Forum.

_____________________________

No matter how bad a situation is, you can always make it worse. - Chris Hadfield : An Astronaut's Guide To Life On Earth

(in reply to Uncivil Engineer)
Post #: 53
RE: Slow Performance? - 4/19/2020 10:08:02 AM   
inqistor


Posts: 1786
Joined: 5/12/2010
Status: offline

quote:

ORIGINAL: Uncivil Engineer

I just got a new laptop and am over 70. Downloaded the game, the update, and the Beta, and everything worked. The Beta sets up the desktop icon with only the -w extension, and the game ran OK, but somewhat of a delay on clicks during orders phase (of course, my aim could be a little off, too; it won't click if you miss the arrow). Anyway, after adding -dd_sw -deepColor -AltFont -SingleCPUOrders extensions it's working better. Still trying to get the window a little bigger - 1920x1080 doesn't seem to work.

Try adding f to resolution (-pxf -pyf). On my new laptop it refused to change to not rounded up values, without f.

(in reply to Uncivil Engineer)
Post #: 54
RE: Slow Performance? - 4/19/2020 1:15:10 PM   
Uncivil Engineer

 

Posts: 632
Joined: 2/22/2012
From: Florida, USA
Status: offline

quote:

ORIGINAL: inqistor


quote:

ORIGINAL: Uncivil Engineer

I just got a new laptop and am over 70. Downloaded the game, the update, and the Beta, and everything worked. The Beta sets up the desktop icon with only the -w extension, and the game ran OK, but somewhat of a delay on clicks during orders phase (of course, my aim could be a little off, too; it won't click if you miss the arrow). Anyway, after adding -dd_sw -deepColor -AltFont -SingleCPUOrders extensions it's working better. Still trying to get the window a little bigger - 1920x1080 doesn't seem to work.

Try adding f to resolution (-pxf -pyf). On my new laptop it refused to change to not rounded up values, without f.


Using -pxf1600 -pyf900 works perfectly. Also, set the taskbar to disappear in desktop mode. I lock the taskbar on the left, it shows up when I move the cursor all the way to the left, but otherwise is invisible. At this resolution I have a full screen with both top menu and bottom info visible - using higher resolutions neither were there.

THANKS !!



(in reply to inqistor)
Post #: 55
RE: Slow Performance? - 5/2/2020 6:26:48 PM   
Halsey


Posts: 5066
Joined: 2/7/2004
From: Middle America
Status: offline
I have discovered that by also upgrading to new maps the lag time is greatly reduced, and also the mouse click delay has been greatly reduced too. The newer video cards have a hard time with the old graphics.


Here is a link to new maps with hexes. Hexes must be toggled on in the game menu to see the new map.
https://www.matrixgames.com/forums/tm.asp?m=4268822

_____________________________


(in reply to Uncivil Engineer)
Post #: 56
Page:   <<   < prev  1 [2]
All Forums >> [New Releases from Matrix Games] >> War in the Pacific: Admiral's Edition >> Tech Support >> RE: Slow Performance? Page: <<   < prev  1 [2]
Jump to:





New Messages No New Messages
Hot Topic w/ New Messages Hot Topic w/o New Messages
Locked w/ New Messages Locked w/o New Messages
 Post New Thread
 Reply to Message
 Post New Poll
 Submit Vote
 Delete My Own Post
 Delete My Own Thread
 Rate Posts


Forum Software © ASPPlayground.NET Advanced Edition 2.4.5 ANSI

0.168