Matrix Games Forums

Forums  Register  Login  Photo Gallery  Member List  Search  Calendars  FAQ 

My Profile  Inbox  Address Book  My Subscription  My Forums  Log Out

Crash on start

 
View related threads: (in this forum | in all forums)

Logged in as: Guest
Users viewing this topic: none
  Printable Version
All Forums >> [Current Games From Matrix.] >> [American Civil War] >> Civil War II >> Tech Support >> Crash on start Page: [1]
Login
Message << Older Topic   Newer Topic >>
Crash on start - 8/19/2018 12:43:52 AM   
Menschenfresser

 

Posts: 250
Joined: 3/26/2004
From: United States
Status: offline
I've owned CW2 for a while now but have never gotten to play it beyond a few turns. I tried the zips from Matrix initially. Then the steam version. Then the steam version again. That stopped working, so I went back to the Matrix zips w/latest patch. All this over, maybe, a year.

A few nights ago I tried again and it worked great. Better FPS than I've ever seen before. I played four or five turns of a new game. Now when I fire up the game, it crashes while loading. Here's the main.log:

8:30:56 PM (Reporting) Loading general settings
8:30:56 PM (Reporting) USettings.LoadSettings 846 settings loaded, out of 7 settings files.
8:30:56 PM (Reporting) Loading Localized Strings
8:31:04 PM (Reporting) System local strings loaded from C:\Games\Civil War II\CW2\Settings\LocalStrings__AGE.csv
8:31:04 PM (Reporting) Loading Display Options
8:31:04 PM (Reporting) Entering DirectX Initializations
8:31:04 PM (Reporting) LocalStrings & Settings 8229 ms
8:31:04 PM (Reporting) Cursors 31 ms
8:32:23 PM (Reporting) DirectX Initializations 293 ms
8:32:23 PM (Reporting) Fonts 10 ms
8:32:23 PM (Reporting) TTerrainDefs.Create 114 Terrains definitions loaded, out of 57 terrains files.
8:32:23 PM (Reporting) Terrains Definitions 620 ms
8:32:23 PM (Reporting) Areas Loading 312 ms
8:32:23 PM (Reporting) Areas 317 ms
8:32:23 PM (Reporting) Theaters 0 ms
8:32:23 PM (Reporting) Particles I 0 ms
8:32:23 PM (Reporting) TAbiDefs.Create 109 Abilities loaded, out of 109 abilities files.
8:32:23 PM (Reporting) Units Abilities 44 ms
8:32:23 PM (Reporting) TStrucDefs.LoadFromFile 27 StrucDef loaded, out of 27 StrucDef files.
8:32:23 PM (Reporting) Structures 39 ms
8:32:23 PM (Reporting) TFactionDefs.LoadFromFile 14 FactionDef loaded, out of 14 FactionDef files.
8:32:23 PM (Reporting) Factions 16 ms
8:32:23 PM (Reporting) Application.Initialize OK
8:32:23 PM (Reporting) TSplash.Create OK
8:32:23 PM (Reporting) TSplash.Show OK
8:32:23 PM (Reporting) TSplash.Repaint OK
8:32:23 PM (Reporting) Starting Media Librarian
8:32:23 PM (Reporting) Game Engine version: CW2 1.06.3 (December 9th, 2016)
8:32:23 PM (Reporting) Max Texture size: 16384 x 16384
8:32:23 PM (Reporting) TAgeAudio Initializing Audio Engine
8:32:23 PM (Reporting) TMediaLibrarian.InitializeSounds 146 sounds loaded.
8:32:23 PM (Reporting) TMediaLibrarian.InitializeMusics 20 Musics loaded.
8:32:23 PM --- End of Log ---

I have owned the game for a while but have never gotten more than 2 or 3 sessions before the game won't restart. I cannot recall all the past errors. I kept telling myself, "Oh, I'll look into it at some point." The latest error looks like this:

Exception EAccessViolation das le module CW2.exe dans 0043649D.

As far as I know nothing on my computer has changed in the past few days. Who knows, Microsoft is crafty.

Any help?

_____________________________

Make wargames, not war.
Post #: 1
RE: Crash on start - 8/19/2018 12:58:18 AM   
Menschenfresser

 

Posts: 250
Joined: 3/26/2004
From: United States
Status: offline
Also:
Matrix Download w/latest patch (if that's wasn't clear from the above).
AntiVirus has an exclusion for the CW2.exe.
Dxdiag attached.

If it didn't work out of the box it would be one thing...maybe my crappy laptop is missing something. But if memory serves, all crashing behavior started after it worked fine post-install.

Attachment (1)

_____________________________

Make wargames, not war.

(in reply to Menschenfresser)
Post #: 2
RE: Crash on start - 8/19/2018 1:27:45 AM   
zakblood


Posts: 22472
Joined: 10/4/2012
Status: offline
Windows 10 Home 64-bit (10.0, Build 17134) (17134.rs4_release.180410-1804)

Processor: Intel(R) Core(TM) i5-6200U CPU @ 2.30GHz (4 CPUs), ~2.4GHz

Memory: 8192MB RAM

User DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
System DPI Setting: 120 DPI (125 percent
)

Sound Tab 1: The file GPWADrv64.sys is not digitally signed, which means that it has not been tested by Microsoft's Windows Hardware Quality Labs (WHQL). You may be able to get a WHQL logo'd driver from the hardware manufacturer

Card name: Intel(R) HD Graphics 520

Display Memory: 4160 MB
Dedicated Memory: 128 MB
Shared Memory: 4032 MB
Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (60Hz)
Monitor Id: CMN15C4
Native Mode: 1920 x 1080(p) (60.000Hz)

Card name: Intel(R) HD Graphics 520
Display Memory: 4160 MB
Dedicated Memory: 128 MB
Shared Memory: 4032 MB
Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (60Hz)
Monitor Name: Generic PnP Monitor
Monitor Model: ASUS VE276
Monitor Id: ACI27F4
Driver Date/Size: 10/6/2016 old

Card name: NVIDIA GeForce 940MX not used
Display Memory: 6052 MB
Dedicated Memory: 2019 MB
Shared Memory: 4032 MB
Driver Date/Size: 4/30/2017 old out of date also

Realtek High Definition Audio 3/17/2016 old out of date also


Digital Audio Interface (GuitarPort) conflict?






Attachment (1)

< Message edited by zakblood -- 8/19/2018 1:30:22 AM >

(in reply to Menschenfresser)
Post #: 3
RE: Crash on start - 8/19/2018 1:28:56 AM   
zakblood


Posts: 22472
Joined: 10/4/2012
Status: offline
so my advice is, update the drivers for the sound card and intel video onboard chipset, then the Nvidia card, which atm isn't used by anything and should be set to the default

https://www.techadvisor.co.uk/how-to/pc-components/how-set-default-graphics-card-3612668/


then game will work fine with correct video being used

< Message edited by zakblood -- 8/19/2018 1:31:15 AM >

(in reply to zakblood)
Post #: 4
RE: Crash on start - 8/19/2018 4:04:00 PM   
Menschenfresser

 

Posts: 250
Joined: 3/26/2004
From: United States
Status: offline
Fired it up this morning and it works...no changes from last night. Hmm...

Good catch: I did forget to set the graphics card for the cw2.exe after the latest install (although I do have the Nvidia global setting to use the card, not the integrated thing...seems to ignore the global setting). As an aside, I set the graphics card default after it worked this morning. CW2 works with both. However, better map scrolling with the 940. :)

I suspect it's the audio. GuitarPort is a bit of hardware through which you can run a guitar to play on virtual amps. I use it also as a usb soundcard when my laptop is stationary. I believe I plugged in it after I started my computer yesterday. Perhaps the restart this morning picked up its drivers in some different way that CW2 could jive with. Dunno. Just a guess.

Thanks for the help. I should update drivers, too.

_____________________________

Make wargames, not war.

(in reply to zakblood)
Post #: 5
RE: Crash on start - 8/19/2018 4:15:11 PM   
zakblood


Posts: 22472
Joined: 10/4/2012
Status: offline
glad to hear your sorted and can now enjoy the game again

(in reply to Menschenfresser)
Post #: 6
RE: Crash on start - 11/21/2020 11:20:07 AM   
geoffreyg


Posts: 123
Joined: 4/1/2008
From: London
Status: offline
Hi
I have restaretd the game after 6 years on a 3 year old laptop and get the same problem.
My laptop tells me I have an AMD video card not Nvidia.
Would welcome guidance.

(in reply to zakblood)
Post #: 7
RE: Crash on start - 11/21/2020 1:46:49 PM   
zakblood


Posts: 22472
Joined: 10/4/2012
Status: offline
just post a report and i can take a look for you

(in reply to geoffreyg)
Post #: 8
RE: Crash on start - 11/21/2020 3:28:02 PM   
geoffreyg


Posts: 123
Joined: 4/1/2008
From: London
Status: offline
Many thanks.
I think the error message I get is the same as Menschenfresser.
I am windows 10 and patched up to latest offical CW2 patch.
I can't track down the main log, how would I access that pls?
I have made my AMD graphics card the default card for the two executable programs.
What other info would you like?



(in reply to zakblood)
Post #: 9
RE: Crash on start - 11/21/2020 3:38:52 PM   
geoffreyg


Posts: 123
Joined: 4/1/2008
From: London
Status: offline
My kind opponent has suggested that I upload the DirectX diagnostic report which I attach

Attachment (1)

(in reply to geoffreyg)
Post #: 10
RE: Crash on start - 11/22/2020 10:21:13 AM   
zakblood


Posts: 22472
Joined: 10/4/2012
Status: offline
Operating System: Windows 10 Home 64-bit (10.0, Build 19041) (19041.vb_release.191206-1406)
Processor: AMD E2-7110 APU with AMD Radeon R2 Graphics (4 CPUs), ~1.8GHz
Memory: 4096MB RAM

User DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)

Card name: AMD Radeon(TM) R2 Graphics
Display Memory: 2271 MB
Dedicated Memory: 495 MB
Shared Memory: 1775 MB
Current Mode: 1366 x 768 (32 bit) (60Hz)
Monitor Name: Generic PnP Monitor
Monitor Model: unknown
Monitor Id: AUO2D3C
Native Mode: 1366 x 768(p) (60.069Hz)
Output Type: Internal
Driver Date/Size: 06/10/2016 00:00:00, 1571216 bytes
WHQL Logo'd: Yes
WHQL Date Stamp: Unknown

Description: Speaker/Headphone (Realtek High Definition Audio)
WHQL Logo'd: n/a
Date and Size: 29/08/2016

look at the dedi memmory, low

drivers are 4 plus years out of date, with windows 10, you need to tick the extra box to let windows 10 download and install extra drivers, which once loaded, may or may not work with the game, as no other dedi card drivers are installed either, meaning onboard, which doesn't always work either with games

use the guide on how to auto install everything

https://www.windowscentral.com/how-properly-update-device-drivers-windows-10


good luck

< Message edited by zakblood -- 11/22/2020 10:23:56 AM >

(in reply to geoffreyg)
Post #: 11
RE: Crash on start - 11/22/2020 11:59:45 AM   
geoffreyg


Posts: 123
Joined: 4/1/2008
From: London
Status: offline
Many thanks - I'll have a go as you suggest.

(in reply to zakblood)
Post #: 12
RE: Crash on start - 11/26/2020 4:20:50 PM   
simovitch


Posts: 4928
Joined: 2/14/2006
Status: online
If it's not already, try setting the TexAtStart line in the General.opt file to 0.

_____________________________

simovitch


(in reply to geoffreyg)
Post #: 13
RE: Crash on start - 11/26/2020 5:35:43 PM   
geoffreyg


Posts: 123
Joined: 4/1/2008
From: London
Status: offline
Many thanks - much appreciated.
In fact we rolled back to patch 1-06 from 1-0603 and it is working fine.
If anyone has the same problem please pm me and I can provide that patch.

(in reply to simovitch)
Post #: 14
Page:   [1]
All Forums >> [Current Games From Matrix.] >> [American Civil War] >> Civil War II >> Tech Support >> Crash on start Page: [1]
Jump to:





New Messages No New Messages
Hot Topic w/ New Messages Hot Topic w/o New Messages
Locked w/ New Messages Locked w/o New Messages
 Post New Thread
 Reply to Message
 Post New Poll
 Submit Vote
 Delete My Own Post
 Delete My Own Thread
 Rate Posts


Forum Software © ASPPlayground.NET Advanced Edition 2.4.5 ANSI

0.141