Matrix Games Forums

Hell is Approaching Deal of the Week Battle Academy Battle Academy 2 Out now!Legions of Steel ready for betaBattle Academy 2 gets trailers and Steam page!Deal of the Week Germany at WarSlitherine Group acquires Shenandoah StudioNew information and screenshots for Pike & ShotDeal of the Week Pride of NationsTo End All Wars Releasing on Steam!
Forums  Register  Login  Photo Gallery  Member List  Search  Calendars  FAQ 

My Profile  Inbox  Address Book  My Subscription  My Forums  Log Out

Lag Issues

 
View related threads: (in this forum | in all forums)

Logged in as: Guest
Users viewing this topic: none
  Printable Version
All Forums >> [New Releases from Matrix Games] >> Scourge of War Series >> Tech Support >> Lag Issues Page: [1]
Login
Message << Older Topic   Newer Topic >>
Lag Issues - 1/30/2013 8:53:33 PM   
lil_misfit

 

Posts: 2
Joined: 1/30/2013
Status: offline
I just got scourge of war gettysburg as a gift but when I play it it is really laggy. So much that I cant even get through the tutorials. I would like some help and fast as this game seems really awesome! Well thanks to who ever responds.
( I have a Windows vista that has alot of games. I uninstalled 2 or 3 to give space for this game. Hope this helps)
Post #: 1
RE: Lag Issues - 1/30/2013 11:27:56 PM   
Jim_NSD


Posts: 39
Joined: 9/19/2012
Status: offline
This game is very demanding on hardware. There are a number of options that can be adjusted to improve performance. From the main menu, select the options screen, at the bottom click the button with II on it to go to the 2nd page of options. Try reducing the percent trees down to 50 or lower. In addition the options in the Terrain section will also affect performance, try reducing the draw distances as well.

It is also quite sensitive to system memory, you really need to have at least 4 GB of system memory for this program to run.

If you are running the game on a system with shared video memory, this will also have significant effects on game performance. To check this: Start Run dxdiag.exe this will start a built in program to check hardware. Run it and look under the Display tab to see what you have.

-Jim

_____________________________

Design Lead: Scourge of War

"My God, if we've not got a cool brain and a big one too, to manage this affair, the nation is ruined forever." Unknown private, 14th Vermont Infantry, 2 July 1863

(in reply to lil_misfit)
Post #: 2
RE: Lag Issues - 1/31/2013 9:38:14 PM   
lil_misfit

 

Posts: 2
Joined: 1/30/2013
Status: offline
Thank you I will see if this works.

(in reply to Jim_NSD)
Post #: 3
RE: Lag Issues - 12/27/2013 3:11:30 AM   
tap11

 

Posts: 7
Joined: 12/27/2013
Status: offline
I just purchased the game and I am having terrible lag issues. I have an Intel Core i3 cpu 530 @ 2.93 GHz / 6 GB of RAM and a GeForce GTX 650 Ti card. That is enough to run most games, including Total War on high settings. Could there be something wrong with the download? I have installed the game twice already with no improvement.

(in reply to lil_misfit)
Post #: 4
RE: Lag Issues - 12/27/2013 3:34:11 AM   
flanyboy

 

Posts: 1411
Joined: 11/30/2006
Status: offline
What kind of FPS are you getting? What exactly is laggy for you? Sprit animations? Scrolling?

(in reply to tap11)
Post #: 5
RE: Lag Issues - 12/27/2013 3:48:05 AM   
tap11

 

Posts: 7
Joined: 12/27/2013
Status: offline
How do I check FPS? The game pauses every couple of seconds particularly when the fighting starts. Scrolling is not too bad, but right now I feel like I wasted 80 bucks because the game is unplayable. I hope there is some fix, as the game looks great if I could just get it to stop lagging.

Thanks for the help.

I should add that the lag seems to occur every time a canon fires. Additionally, it make no difference what I change my settings to on the options screen. Even if I lower them nothing improves.

< Message edited by tap11 -- 12/27/2013 5:01:18 AM >

(in reply to flanyboy)
Post #: 6
RE: Lag Issues - 12/27/2013 7:41:59 AM   
RebBugler


Posts: 130
Joined: 9/20/2012
From: Ouachita Mountains, Arkansas
Status: offline
Paste these lines in your SOWGB.ini file located in the Work folder. This will show your FPS in the upper left corner while in game.

[Debug]
DbgLvl=1

Your rig should handle the game fine, still, there will be some lag on very big battles but not enough to ruin the immersion I wouldn't think. On page 2 of the options set the Max Terrain Draw Distance to Medium, show 75 per cent trees, and don't check the off map stuff...this will help performance a lot and should not hinder your playing experience.

Hope this helps...

_____________________________

Designer - Scourge of War

(in reply to tap11)
Post #: 7
RE: Lag Issues - 12/27/2013 3:47:26 PM   
tap11

 

Posts: 7
Joined: 12/27/2013
Status: offline
Well, I have tried playing the game under a wide variety of settings - from high end to just about as low as possible - and there is no difference. Every 3 to 4 seconds the game freezes for a half second to a second. I did add the line to the work file that you suggested and it runs anywhere from 16 FPS to 23 FPS which might be related to the fact that I keep tinkering with turning options like show off map trees off or back on. Anyhow, after 3-4 seconds the FPS goes to 0 and then back to 16, 20, or 23 (whatever it was running at before).

Could this have something to do with a bad download?

I just tried the full day Antietam scenario and the lag was even worse (every 2 seconds). Additionally, I was only getting about 13 or 14 FPS with high resolution and 20-25 with low res. Even with low res, however, the freezes / lag occurred just as frequently.

< Message edited by tap11 -- 12/27/2013 5:17:15 PM >

(in reply to RebBugler)
Post #: 8
RE: Lag Issues - 12/27/2013 5:20:17 PM   
RebBugler


Posts: 130
Joined: 9/20/2012
From: Ouachita Mountains, Arkansas
Status: offline
Since you've downloaded it twice I don't think the download is bad, besides, bad downloads usually just crash the game.

A suggestion at SOW HQ is for you to check your video card settings. Make sure it's set to let the application run it, no custom settings by you.

_____________________________

Designer - Scourge of War

(in reply to tap11)
Post #: 9
RE: Lag Issues - 12/27/2013 5:27:56 PM   
tap11

 

Posts: 7
Joined: 12/27/2013
Status: offline
I only downloaded it once. I tried to reinstall with the same download. I also just put the sprite ratio to 10 and it did not help. How do I check the video card settings?

Thanks for the help.

< Message edited by tap11 -- 12/27/2013 6:39:14 PM >

(in reply to RebBugler)
Post #: 10
RE: Lag Issues - 12/27/2013 5:56:59 PM   
RebBugler


Posts: 130
Joined: 9/20/2012
From: Ouachita Mountains, Arkansas
Status: offline
Here's a quote from one of the team members:

"What about the Nvidia panel control settings? How are they set? Performance and quality should be left to the 3d party application. Perhaps he has his own custom settings, he should try leaving the settings to the application."

You should find your Nvidia control panel link on your taskbar.

_____________________________

Designer - Scourge of War

(in reply to tap11)
Post #: 11
RE: Lag Issues - 12/27/2013 6:47:34 PM   
tap11

 

Posts: 7
Joined: 12/27/2013
Status: offline
I downloaded the game a second time and nothing has changed. I had changed the Nvidia settings to correspond with the optimal settings thread on these forums. I did, however, go back and return them all to default and if anything there is now greater lag. By the way, I assume you are referring to the 3-D settings because that is all that the panel seems to have.. I followed the instructions and selected "Let the 3-D program decide."

< Message edited by tap11 -- 12/27/2013 7:52:52 PM >

(in reply to RebBugler)
Post #: 12
RE: Lag Issues - 12/28/2013 1:00:24 AM   
RebBugler


Posts: 130
Joined: 9/20/2012
From: Ouachita Mountains, Arkansas
Status: offline
Another idea:

"Also please suggest that he turn off any antivirus with active scanning. Something else on his rig is causing a big loss of CPU cycles.

-Jim"

_____________________________

Designer - Scourge of War

(in reply to tap11)
Post #: 13
RE: Lag Issues - 12/28/2013 1:33:16 AM   
tap11

 

Posts: 7
Joined: 12/27/2013
Status: offline
Well that seems to have worked.

Thanks

(in reply to RebBugler)
Post #: 14
RE: Lag Issues - 12/28/2013 2:50:08 AM   
RebBugler


Posts: 130
Joined: 9/20/2012
From: Ouachita Mountains, Arkansas
Status: offline
Great!

To help us troubleshoot folks in the future, do you mind telling us which anti-virus app was causing your lags.

Thanks

_____________________________

Designer - Scourge of War

(in reply to tap11)
Post #: 15
RE: Lag Issues - 12/28/2013 5:00:08 PM   
tap11

 

Posts: 7
Joined: 12/27/2013
Status: offline
I have Webroot, which is always running. It is great for protection, but apparently requires a lot of memory.

Thanks again.

(in reply to RebBugler)
Post #: 16
Page:   [1]
All Forums >> [New Releases from Matrix Games] >> Scourge of War Series >> Tech Support >> Lag Issues Page: [1]
Jump to:





New Messages No New Messages
Hot Topic w/ New Messages Hot Topic w/o New Messages
Locked w/ New Messages Locked w/o New Messages
 Post New Thread
 Reply to Message
 Post New Poll
 Submit Vote
 Delete My Own Post
 Delete My Own Thread
 Rate Posts


Forum Software © ASPPlayground.NET Advanced Edition 2.4.5 ANSI

0.078